goodevil

God hälsa-en rättighet?

Publicerad 2010-12-05 10:08:55 i Internationella Relationer & Mänskliga Rättigheter

Är det inte självklart att alla vi människor har rätt till sjukvård och medicin oavsett om vi är rika eller fattiga? De flesta hade nog svarat att "klart att alla har rätt till det". Men det är inte särskilt självklart ändå, för vi har ju milleniemål 6 som handlar om att "stoppa spridningen av hiv(aids), malaria och andra sjukdomar"(www.millenniemalen.nu). Om allt hade varit bra gällande t ex medicintillgång, så hade vi sluppit detta problem, eller?

Det är såhär att inte alla människor får den medicin de behöver och i u-länder, främst länder i Afrika, har de inte råd att köpa den hiv-medicin som kan ge dem en god hälsa. Dessutom är det även så att det är patent på hiv-läkemedlet och patenten styrs av TRIPS,som är en del av WTO. På grund av det kan inte många länders läkemedelsföretag skapa denna medicin, som egentligen sägs vara enkel att framställa. Det finns dock läkare, främst i Indien, som har kunnat framställa kopior på hiv-medicinen och på sätt kan priset pressas. Vi har flera problem bara med hiv-medicinen, den är bara en bromsmedicin och stoppar utvecklingen av infektionen. Det finns inget vaccin idag som man kan ta i preventivt syfte. För er som inte visste: "Vaccination innebär att man tillför kroppen delar av det smittämne som orsakar en sjukdom, eller hela smittämnet i försvagad form. Om man senare blir utsatt för smitta är kroppens immunförsvar aktiverat och kan oskadliggöra smittämnet innan sjukdomen bryter ut"(socialstyrelsen). Eftersom viruset kan ändra form,förändras det och så kan vissa människor bli resistenta mot bromsmedicinen. Därför behövs det göras fler bromsmediciner och i bästa fall ett vaccin som står emot alla olika former smittan.

Jag hoppas verkligen att forskningen och medmänskligheten tar ett kliv framåt, just på grund av vad jag läst och orsaken till att jag valde att skriva lite om detta ämne är pga att jag och andra i skolan håller på med ett grupparbete gällande just millenniemål 6 och vi vill uppmärksamma problematiken som gör att detta mål behövs.

Detta kanske inte hör till just hiv-medicin, men sjukvården är inte så god som man tror i USA heller och jag hoppas inte vi här i Sverige går åt samma håll(vilket det dock ser ut som). För er som inte har sett Micheal Moore's dokumentär "Sicko" , så vill jag bara säga att det borde ni, för den tar upp så många problem gällande ett kapitalistiskt sjukvårdssystem. Det innebär i princip att den rika får, den fattiga går. Om ni inte förstod vad jag menade så se filmen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sharon Olsson

Detta är en blogg för er som är intresserade av internationell och nationell politik.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela